סיפורי ההצלחה של שיטת אביבה
מזל שבפוע״ה ידעו...
כשרופא נשים מנוסה אומר לך "תגידי תודה שלפחות יש לך כבר ילד אחד", את לא מפקפקת לשנייה בדיאגנוזה: גיל הפוריות מאחורייך. איך זה שלא כל רופאי הפוריות מכירים את שיטת אביבה?!
"אני טיפוס של תכל'ס. חשבתי לעצמי, תרופות לא עוזרות, אז מכמה תרגילים פשוטים אני אכנס להיריון? אבל עובדה - התרגילים של שיטת אביבה, בשילוב התמיכה והיחס האישי של המדריכה, עשו את העבודה. בלי בדיקות, בלי תרופות, בלי מעקב זקיקים, בלי יחסי מין בטיימינג שנכפה עלי. ככה נכנסים להריון!"
לא כל אשה חייבת להתחתן בשנות העשרים לחייה, אפילו אם היא אשה דתית. בכל ליבה האמינה רחל בפסוק "הכל מאתו והכל בעתו", ולכן, למדה קודם להכיר את עצמה, פיתחה קריירה, ראתה קצת עולם ואז, כשפגשה את בחיר ליבה והרגישה בשלה לנישואין ולמשפחה - התחתנה. כשנה לאחר החתונה, כשהיא בת 37, נולד בנה הבכור, ולא הייתה מאושרת ממנה.
מקץ כשנה אחרי הלידה, כשהווסת איחרה להגיע, הסיקה בטבעיות שהיא שוב בהיריון והלכה לרופא "רק כדי לקבל את הסטמפה הרפואית". בחלומותיה הגרועים ביותר לא ציפתה לשמוע שלא רק שאינה בהיריון – אלא שהיא "נכנסת לגיל המעבר". "ההלם היה עצום" , מספרת רחל, "הנה אני, נשואה טרייה ואמא צעירה עם תינוק, שמצפה כל כך ללדת ילד שני, מתבשרת, בצורה לאקונית ומרוחקת אם יורשה לי להוסיף, שאני נכנסת לגיל המעבר בגיל 38!"
הרופא הבין מיד שרחל מעוניינת להיכנס להיריון מהר ככל האפשר והפנה אותה למרפאת פוריות. "הגעתי לרופא הפוריות היסטרית לגמרי" , רחל משחזרת בהתרגשות, "השאלה הראשונה שהוא שאל אותי היא אם יש לי כבר ילדים. כשעניתי שיש לי ילד אחד הוא אמר 'יופי, תשמחי בו. תגידי תודה שיש לך כבר ילד בבית'. מה עושים עם כזה משפט שיוצא מפה של רופא פריון?" הרופא איבחן שרחל סובלת מרמתFSH גבוה ורשם לה פרוטוקול תרופתי. אחרי חודש, הערכים ההורמונליים חזרו לנורמה המצופה מאשה בגילה, ורחל החלה מיד בטיפולי פוריות, כדי לנסות "להשיג" את גיל המעבר.
הפרוטוקול הראשון הוכתר כהצלחה, ורחל נכנסה להיריון. "הכל קרה כל כך מהר. רגע אחד מבשרים לך שלא תוכלי ללדת ורגע אחר את בהיריון. סחרחורת של רגשות, up and down, וזה עוד לפני שלקחנו בחשבון את כל ההורמונים שהזרקתי לעצמי, לפני ההיריון ובמהלך השבועות הראשונים שלו" . בשבוע השישי התברר שלעובר אין דופק. רחל התבקשה להפסיק עם הטיפול התומך ובתוך שבועיים חוותה הפלה טבעית.
גם פרוטוקול ההורמונים השני עבד ורחל נכנסה להיריון שני, שהתברר כלא תקין והסתיים בהפלה יזומה בשבוע ה-12. אחרי ההיריון השני, רמת ה- FSHנסקה לגבהים חדשים. כאשה דתית, לא היה לרחל עם מי לדבר על מצבה הרפואי, וגם הרופא לא היה זמין עבורה כשניסתה להבין לעומק למה כל זה קורה. רחל נזכרת: "גם במהלך הטיפולים כמעט לא היה לי קשר עם הרופא, הכל נעשה דרך אחיות או פקידות קבלה. לאחר בדיקת הדם הייתה מתקשרת אלי אחות או פקידה, בשעות היום כשאני במשרד מול קהל, ומנחה אותי מה לעשות ומתי לבוא. אפילו לשאול שאלות כמו בנאדם לא יכולתי. איך אפשר לשאול שאלות אינטימיות כשאת בין אנשים? איך אפשר לשמוע בטלפון שאין לך ביוץ או שלא נקלטת, לנתק את השיחה ולהמשיך כרגיל בעבודתך?"
בעלה שהבחין בבדידותה המליץ לה בעדינות לפנות למכון פוע״ה*, שם המליצו לה על שיטת אביבה. בתחילה התנגדה. "אני טיפוס של תכל'ס. תרופות לא עוזרות, אז מכמה תרגילים פשוטים אני אכנס להיריון?!" בכל זאת החליטה רחל להיפגש עם מיכל פוני, מנהלת המרכז ומדריכה ראשית, ולנסות את שיטת אביבה - בלי הרבה ציפיות.
הדבר הראשון שעשתה מיכל היה להורות לרחל להפסיק עם בדיקות הביוץ. "אוטומטית, חצי מהלחץ ירד" , משחזרת רחל. גם חיי המין של רחל ובעלה, שהפכו למשימה טכנית עם תחילת הטיפולים, קבלו ריענון מחודש. בניגוד לרופא, למיכל דווקא היה המון זמן להסברים ולתשובות. הסבלנות וההקשבה היו פינוק שרחל לא הורגלה אליו והיוו בשבילה חלק בלתי נפרד מהטיפול הפיזי. מיכל לא הבטיחה כלום, רק הציעה "לנסות ולראות". יחד החליטו להקדיש לתהליך שלושה חודשים שבסופם, אם לא תיכנס להיריון, תוכל רחל לחזור לטיפולים הקונבנציונליים. בתום שלושת החודשים גילתה רחל שהיא בהריון בן מספר שבועות.
"התרגילים של שיטת אביבה, בשילוב התמיכה והיחס האישי של מיכל עשו את העבודה. בלי בדיקות, בלי תרופות, בלי מעקב זקיקים, בלי יחסי מין בטיימינג שנכפה עלי. אלא ברוגע, בהקשבה לגוף, בסבלנות... ככה נכנסים להריון!" וכשחזרה רחל לרופא הפריון למעקב היריון הוא שאל: "זה היה היריון ספונטני?" והיא השיבה, "כן" .
רחל: "חבל שרופאי פריון לא מכירים את שיטת אביבה. כמה טיפולים, עוגמת נפש וזמן יקר היו נחסכים מנשים כמוני אם רק היו משאירים פתח לאפשרות שיש עוד דברים שעוזרים חוץ מזריקות ובדיקת ביוץ. מזל שבפוע״ה ידעו" .
היום, רחל חובקת בת קטנה ומתוקה. אולי היא תנסה ללדת בשלישית, אולי לא. אולי היא תיכנס להריון ספונטני ואולי תצטרך "לעבוד על זה". היא לא יודעת, ולא עושה תוכניות. טוב לה. אך בפעם הבאה שהווסת לא תגיע ורמת ה-FSH שוב תשתולל, היא תדע למי לפנות.
*פוריות ורפואה עפ״י ההלכה. מכון רבני המתמחה במתן ייעוץ, הכוונה וסיוע לזוגות הסובלים מבעיות פוריות.